II. Veganlığın Yararları
III. Veganlık ve Kanser Önleme
IV. Kanser Türleri
V. Kanser Risk Faktörleri
VI. Veganlık Kanseri Önlemeye Iyi mi Destek Olabilir?
VII. Veganlık ve Kanser Önleme Üstüne Emekler
VIII.
Merak edilenler
X. Referanslar
Hususiyet | Kanser Önleme |
---|---|
Veganlık | Birtakım kanser türlerinin önlenmesine destek olabilir |
Bitki bazlı beslenme | Birtakım kanser türlerinin önlenmesine destek olabilir |
Beslenme | Sıhhatli bir vegan rejimi, sıhhatli kalmak için gerekseme duyduğunuz bütün gıdaları sağlayabilir |
Sıhhat | Vegan beslenme sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kalp hastalığı ve nüzul riskini azaltmanıza ve genel sağlığınızı iyileştirmenize destek olabilir |
II. Veganlığın Yararları
Vegan rejimi, et, süt ürünleri, yumurta ve bal benzer biçimde bütün hayvansal ürünleri dışlayan nebat bazlı bir rejimdir. Vegan rejiminin kilogram kaybı, kalp sağlığının iyileşmesi ve tip 2 diyabet ve kanser benzer biçimde birtakım kronik rahatsızlık risklerinin azalması benzer biçimde birçok potansiyel faydası vardır.
Vegan beslenmenin başlıca yararlarından biri lif açısından varlıklı olmasıdır. Lif, yedikten sonrasında tok ve doygunluk olmuş hissetmenize destek olan mühim bir besindir. Ek olarak kan şekeri seviyelerini düzenlemeye destek sunar ve sıhhatli sindirimi destekleyebilir.
Vegan beslenme ek olarak hücreleri hasardan korumaya destek olan bileşikler olan antioksidanlar açısından da zengindir. Antioksidanların kanser ve kalp hastalığı benzer biçimde birtakım kronik rahatsızlık riskini azalttığı gösterilmiştir.
Ek olarak, vegan bir rejim çoğu zaman hayvansal mamüller içeren bir rejime nazaran doymuş yağ ve kolesterol açısından daha düşüktür. Bu, kalp sağlığını iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya destek olabilir.
Genel hatlarıyla, vegan rejiminin birçok potansiyel faydası vardır. Vegan bir hayat tarzını benimsemeyi düşünüyorsanız, sizin için doğru olduğu için güvenilir olmak için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
III. Veganlık ve Kanser Önleme
Vegan beslenmenin kanser önlemede yararlı olabileceğine dair artan kanıtlar var. Bir takım emek harcama, veganların kolon kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri benzer biçimde muayyen kanser türlerini geliştirme riskinin daha düşük bulunduğunu göstermiştir.
Vegan beslenmenin kansere karşı koruyucu olmasının sebeplerinden biri de meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı olmasıdır. Bu besinlerin tüm bunlar, hücreleri hasardan korumaya destek olan maddeler olan antioksidanlarla doludur. Antioksidanların kanser hücrelerinin büyümesini engellediği ve ölümlerini desteklediği gösterilmiştir.
Ayrıca, vegan bir rejim çoğu zaman doymuş yağ ve kolesterol açısından düşüktür, bunların ikisi de kanser için risk faktörleridir. Doymuş yağ et, süt ürünleri ve yumurta benzer biçimde hayvansal ürünlerde bulunurken, kolesterol karaciğer tarafınca üretilir. Hem doymuş yağ bununla birlikte kolesterol, kolon kanseri ve prostat kanseri benzer biçimde muayyen kanser türlerinin büyüme riskini artırabilir.
Vegan beslenme, lif açısından varlıklı olduğundan kanser önleme açısından da yararlı olabilir. Lif, hazım sisteminin sıhhatli kalmasına destek sunar ve kolon kanseri riskini azaltmaya destek olabilir.
Genel hatlarıyla, vegan rejiminin kanser önlemede yararlı olabileceğini öne devam eden kuvvetli kanıtlar vardır. Sadece, bu bulguları doğrulamak ve vegan rejiminin kansere karşı koruyabileceği muayyen mekanizmaları belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır.
IV. Kanser Türleri
Birçok değişik kanser türü vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın kanser türlerinden bazıları şunlardır:
- Meme kanseri
- Kolorektal kanser
- Akciğer kanseri
- Prostat kanseri
- Cilt kanseri
Her kanser türünün kendine has risk faktörleri, semptomları ve tedavileri vardır. Bu faktörlerden herhangi biri ile alakalı endişeleniyorsanız doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
V. Kanser Risk Faktörleri
Kanser geliştirme riskinizi artırabilecek birçok unsur vardır. Bu faktörlerden bazıları sigara içmek, rejim ve egzersiz benzer biçimde değiştirilebilirken, ötekiler yaş, cinsiyet ve aile geçmişi benzer biçimde değiştirilemez.
Kanser için değiştirilebilir risk faktörleri şunlardır:
- Sigara içmek
- Rejim
- Fizyolojik hareketsizlik
- Aşırı kiloluluk
- Alkol tüketimi
- Güneşe maruz kalma
- Birtakım enfeksiyonlar
- Hormonal faktörler
Kanser için değiştirilemeyen risk faktörleri şunlardır:
- Yaş
- Cinsiyet
- Aile geçmişi
- Genetik
Bu risk faktörlerinden bir ya da daha fazlasına haiz olan her insanın kanser geliştirmeyeceğini belirtmek önemlidir. Sadece, bu risk faktörlerine maruz kalmaktan kaçınarak ya da bu tarz şeyleri azaltarak kanser geliştirme şansınızı düşürebilirsiniz.
VI. Veganlık Kanseri Önlemeye Iyi mi Destek Olabilir?
Veganlığın kanseri önlemeye destek olmasının birçok yolu vardır.
- Vegan beslenme; kansere karşı koruyucu olduğu yayınlanan meyveler, sebzeler ve tam tahıllar açısından zengindir.
- Vegan beslenme, kanser riskinin artmasıyla ilişkilendirilen iki beslenme faktörü olan doymuş yağ ve kolesterol açısından düşüktür.
- Vegan beslenme, kolon kanserine karşı koruma sağlamış olduğu yayınlanan yüksek lif içeriğine haizdir.
- Vegan beslenme, hücreleri kansere yol açabilecek hasarlardan korumaya destek olabilecek antioksidanlar açısından zengindir.
Ek olarak vegan beslenme sıhhatli kiloyu korumaya destek olabilir, bu da kanser riskini azaltmada mühim bir faktördür.
Genel hatlarıyla, vegan rejiminin kanseri önlemeye destek olabileceği iddiasını destekleyen kuvvetli kanıtlar vardır. Sadece, vegan rejiminin kansere karşı bir güvence olmadığını belirtmek önemlidir. Kanser gelişimine katkıda bulunabilecek genetik, çevresel maruziyetler ve hayat seçimi seçimleri benzer biçimde birçok başka unsur vardır.
Kanser önleme amacıyla vegan bir rejim benimsemekle ilgileniyorsanız, evvela doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz, rejiminizin sıhhatli ve dengeli olduğu için güvenilir olmanıza destek olabilir ve ek olarak ihtimaller içinde riskleri ya da zorlukları belirlemenize destek olabilir.
VII. Veganlık ve Kanser Önleme Üstüne Emekler
Veganlık ve kanser önleme arasındaki ilişki üstüne oldukca sayıda emek harcama yürütülmüştür. Bu çalışmalardan bazıları veganların muayyen kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük bulunduğunu bulmuşken, öteki emek harcamalar veganlar ve vegan olmayanlar içinde kanser riskinde mühim bir ayrım bulamamıştır.
Veganlık ve kanser önleme üstüne en büyük çalışmalardan biri, 96.000’den fazla Yedinci Gün Adventistini yaklaşık 26 sene süresince takip eden Adventist Sıhhat Emek vermesi 2’ydi. Emek harcama, veganların genel hatlarıyla kanser geliştirme riskinin %15 daha düşük ve kolorektal kanser geliştirme riskinin vegan olmayanlara kıyasla %23 daha düşük bulunduğunu buldu.
Başka bir emek harcama olan Oxford Vejetaryen Emek vermesi, yaklaşık 12 sene süresince 65.000’den fazla kişiyi takip etti. Emek harcama, veganların genel hatlarıyla kanser geliştirme riskinin %24 daha düşük bulunduğunu ve vegan olmayanlara kıyasla prostat kanseri geliştirme riskinin %31 daha düşük bulunduğunu buldu.
Sadece, bütün emek harcamalar veganlık ile kanser önleme içinde mühim bir ilişki bulmamıştır. Örnek olarak, JAMA Internal Medicine dergisinde gösterilen bir emek harcama veganlar ile vegan olmayanlar içinde kanser riskinde mühim bir ayrım bulamadı.
Genel hatlarıyla, kanıtlar vegan beslenmenin kanser önlemede yararlı olabileceğini gösteriyor, sadece bu bulguları doğrulamak için daha çok araştırmaya gerekseme var.
VIII.
Netice olarak, vegan rejiminin kanser önlemede yararlı olabileceğini öne devam eden birtakım kanıtlar bulunmaktadır. Sadece, bu bulguları doğrulamak ve vegan rejiminin kanseri önlemeye destek olabileceği muayyen mekanizmaları belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır.
Ayrıca, kanserden korunmak için vegan beslenmeyi benimsemek isteyen kişiler, bunun kendileri için müsait olup olmadığından güvenilir olmak için doktorlarıyla konuşmalıdırlar.
S: Veganlık nelerdir?
A: Veganlık, et, süt ürünleri, yumurta ve bal benzer biçimde bütün hayvansal ürünleri dışlayan bir beslenme biçimidir.
S: Veganlığın yararları nedir?
C: Veganlığın kalp sağlığının iyileşmesi, birtakım kanser türlerine yakalanma riskinin azalması, aşırı kiloluluk riskinin azalması benzer biçimde pek oldukca potansiyel faydası bulunmaktadır.
S: Veganlığın riskleri nedir?
C: Veganlıkla ilişkili birtakım potansiyel riskler vardır; bunlar içinde B12 vitamini eksikliği ve demir eksikliği yer alır.
S: Vegan beslenme kanseri önlemeye destek olabilir mi?
A: Vegan beslenmenin kolon kanseri ve prostat kanseri benzer biçimde birtakım kanser türlerinin riskini azaltmaya destek olabileceğine dair birtakım kanıtlar var. Sadece bu bulguları doğrulamak için daha çok araştırmaya gerekseme var.
S: Vegan beslenmeye dair ipuçları nedir?
A: Vegan bir rejimi takip etmenize destek olacak birçok kaynak mevcuttur; bunlara yiyecek kitapları, internet sayfaları ve bloglar dahildir. Başlamanız için birkaç ipucu:
- Kafi kalori ve gıda aldığınızdan güvenilir olun.
- Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı mamüller tüketin.
- Hayvansal ürünlerde bulunan gıda maddelerini kafi oranda aldığınızdan güvenilir olmak için vegan multivitamin almayı düşünün.
S: Veganlık nelerdir?
A: Veganlık, et, süt ürünleri, yumurta ve bal benzer biçimde bütün hayvansal ürünleri dışlayan bir beslenme biçimidir.
S: Veganlığın kanser önleme açısından yararları nedir?
A: Vegan beslenmenin kanser önlemede yararlı olabileceğine dair birtakım kanıtlar var. Emekler, veganların meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri benzer biçimde birtakım kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük bulunduğunu göstermiştir.
S: Veganlığın kanser önleme açısından riskleri nedir?
A: Vegan beslenmenin kanser önleme açısından zararı olan olduğuna dair bir delil yoktur. Sadece, vegan beslenmenin B12 vitamini ve demir benzer biçimde muayyen gıda öğeleri açısından düşük olabileceğini belirtmek önemlidir. Vegan bir beslenme uyguluyorsanız bu gıda öğelerinden kafi oranda tükettiğinizden güvenilir olmak önemlidir.
0 Yorum