Duygusal yeme, kg alımına ve öteki esenlik problemlerine neden olabilen yaygın bir sorundur. Duygusal yemenin belirtilerinin ve semptomlarının bilincinde olmak ve bunu denetlemek için stratejilere haiz olmak önemlidir.
Duygusal yeme, fizyolojik açlıktan ziyade duygularınıza cevap olarak yiyecek yemenizdir. Bu, stres, endişe, can sıkıntısı yahut yalnızlık şeklinde muhtelif duygular tarafınca tetiklenebilir.
Duygusal yemeye katkıda bulunabilecek bir takım unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Duygusal olarak yediğinizi yayınlayan bir takım alemet ve semptom vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Duygusal yemeyi denetlemek için kullanabileceğiniz bir takım strateji vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Duygusal yeme bozukluğunu tetikleyen faktörlerden kaçınmak için yapabileceğiniz birtakım şeyler şunlardır:
Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız, size destek olabilecek bir takım yardımcı grubu ve kaynak mevcuttur. Bunlar şunları ihtiva eder:
Duygusal yeme yaygın bir sorundur, sadece üstesinden gelinebilecek bir sorundur. Bu makalede özetlenen stratejileri izleyerek, romantik yemenizi denetim etmeyi ve sıhhatli bir kiloya ulaşmayı öğrenebilirsiniz.
S: Duygusal yeme ile aşırı yeme arasındaki ayrım nelerdir?
A: Duygusal yeme ve tıkınırcasına yeme iki değişik yeme bozukluğudur, sadece birtakım benzerlikleri olabilir. Duygusal yeme, duygularınıza reaksiyon olarak yiyecek yemenizdir, tıkınırcasına yeme ise kısa bir müddet içerisinde büyük miktarlarda yiyecek yemenizdir. Hem romantik yeme bununla beraber tıkınırcasına yeme kg alımına ve öteki esenlik problemlerine yol açabilir.
S: Duygusal yeme bozukluğunun sebepleri nedir?
A: Duygusal yemeye katkıda bulunabilecek birçok unsur vardır; stres, endişe, can sıkıntısı, yalnızlık ve düşük öz hürmet şeklinde.
S: Duygusal yeme bozukluğunun emareleri nedir?
Bir takım alemet ve semptom, sizde bulunduğunu izah edebilir.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Duygusal yeme | Duygusal yeme, stres, endişe yahut can sıkıntısı şeklinde duyguların tetiklediği bir yeme alışkanlığıdır. |
Düşük yağlı rejim | Düşük yağlı rejim, doymuş ve trans yağ oranının düşük olduğu bir rejimdir. |
Beslenme | Beslenme, vücudun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. |
Kg kaybı | Zayıflama, zayıflama sürecidir. |
Sıhhatli beslenme | Sıhhatli beslenme, vücudun sıhhatli kalması için gerekseme duyduğu gıdaları elde eden bir beslenme düzenidir. |
II. Duygusal yeme nelerdir?
Duygusal yeme, stres, endişe yahut keder şeklinde negatif duygulara cevap olarak yeme eylemini tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Aşırı yemeye ve kg alımına neden olabilen yaygın bir sorundur.
Stresli yahut mutsuz hissettiğinizde, vücudunuz “harp yahut kaç” moduna geçer. Bu, kalp atış hızınızın ve nefesinizin artmasına, kaslarınızın gerilmesine ve zihninizin yarışmasına yol açan tehlikeye karşı naturel bir tepkidir.
Yiyecek yiyecek, bu rahatsız edici hislerle başa çıkmanın bir yolu olabilir. Yiyecek yediğinizde, vücudunuz sakinleştirici ve ruh halini iyileştirici tesirleri olan endorfin salgılar. Bu, kısa vadede daha iyi hissetmenize destek olabilir, sadece uzun solukta aşırı yemeye ve kg almaya da yol açabilir.
Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız, stres ve negatif duygularla başa çıkmanın sıhhatli yollarını bulmak önemlidir. Birtakım faydalı stratejiler içinde egzersiz, rehavet teknikleri ve bir terapistle konuşmak yer alır.
III. Duygusal yeme bozukluğunun sebepleri
Duygusal yemeye katkıda bulunabilecek pek oldukça değişik unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Yalnızlık
- Can sıkıntısı
- Açlık
- Sağlıksız başa çıkma mekanizmaları
Stresli, endişeli yahut depresif hissettiğinizde rahatlamak için yemeğe yönelebilirsiniz. Yiyecek, negatif duygulardan geçici bir rehavet hissi sağlayabilir, sadece bununla beraber aşırı yemeye ve kg almaya da yol açabilir.
Yalnızsanız yahut sıkılıyorsanız, can sıkıntısından yiyecek yeme olasılığınız da daha yüksek olabilir. Yiyecek yiyecek, süre geçirmenin ve hissettiğiniz boşluğu doldurmanın bir yolu olabilir. Sadece, bu tür yiyecek yeme kg alımına da yol açabilir.
Açlık, romantik yemenin bir öteki yaygın nedenidir. Aç olduğunuzda, vücudunuz beyninize yiyecek yemeniz gerektiğine dair sinyaller gönderir. Sadece, hakkaten aç değilseniz, tekrar de muayyen bir yiyeceği arzuladığınız yahut stresli yahut kaygılı olduğunuz için kendinizi yerken bulabilirsiniz.
En son, sağlıksız başa çıkma mekanizmaları da romantik yemeğe yol açabilir. Stres, endişe yahut depresyonla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, duygularınızla başa çıkmanın bir yolu olarak yemeğe yönelebilirsiniz. Bu tür beslenme oldukça zararı olan olabilir, şundan dolayı kg alımına ve öteki esenlik problemlerine yol açabilir.
IV. Duygusal yeme bozukluğunun emareleri ve semptomları
Duygusal yeme, çoğu zaman düzgüsel açlık olarak gizlendiği için ayrım edilmesi zor olabilir. Sadece, romantik olarak yediğinizi gösterebilecek bir takım alemet ve semptom vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
* Aç olmadığınızda yiyecek yiyecek
* Yakın zamanda oldukça oranda yiyecek yiyecek
* Kendinizi rahatlatmak yahut negatif duygulardan kaçmak için yiyecek yiyecek
* Tok olduğunuzda bile yiyecek yiyecek
* Yeme alışkanlıklarınız hikayesinde suçluluk yahut utanç hissetmek
* Yemeğinizi denetim edemediğinizi sezmek
* Kg almak yahut sıhhatli bir kiloyu korumakta güçlük çekmek
V. Duygusal yeme bozukluğunun neticeleri
Duygusal yeme alışkanlığının pek oldukça negatif kararı olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kg alımı yahut aşırı kiloluluk
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Ruh hali değişiklikleri
- Kendine güvensiz
- İlişki sorunları
- Diyabet, kalp hastalığı ve yüksek kan basıncı şeklinde hastalıklar
Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız, nitelikli bir esenlik uzmanından yardım almanız önemlidir. Duygusal yeme için terapi, deva ve hayat seçimi değişimleri dahil olmak suretiyle bir takım müessir tedavi mevcuttur.
VI. Duygusal yemeyi denetim etme stratejileri
Duygusal yemeyi denetlemek için yararlı olabilecek bir takım strateji vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Tetikleyicilerinizi tayin
- Stres ve negatif duygularla sıhhatli yollarla başa çıkmayı öğrenmek
- Sıhhatli yemek seçimleri yapmak
- Dikkatli yeme alışkanlığını yürütmek
- Ustalaşmış yardım almak
Bu stratejilerin her birine daha yakından bakalım.
(*5*)Tetikleyicilerinizi belirleyin(*5*)
Duygusal yemeyi denetim etmenin ilk adımı, sizi aşırı yemeye iten şeyleri belirlemektir. Bu, stresten can sıkıntısına yahut yalnızlığa kadar her şey olabilir. Tetikleyicilerinizin ne işe yaradığını öğrendikten sonrasında, bunlardan kaçınmak yahut onlarla sıhhatli yollarla başa çıkmak için stratejiler geliştirmeye başlayabilirsiniz.
(*5*)Stres ve negatif duygularla sıhhatli yollarla başa çıkmayı öğrenmek(*5*)
Duygusal yeme, çoğu zaman stres ve negatif duygularla başa çıkmanın bir yoludur. Sadece bu, bu sorunlarla başa çıkmanın sıhhatli bir yolu değildir. Egzersiz, rehavet teknikleri ve bir terapistle konuşmak şeklinde stres ve negatif duygularla başa çıkmanın daha sıhhatli birçok yolu vardır.
(*5*)Sıhhatli gıda seçimleri yapmak(*5*)
Duygusal yeme davranışı sergilediğinizde, kalorisi ve hasım yüksek sağlıksız yemeklere yönelmeniz kolaydır. Sadece sıhhatli yemek seçimleri yapmak, romantik yeme davranışınızı denetim etmenize ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilir. Duygusal hissettiğinizde, gıda kıymeti yüksek ve kalorisi düşük yemekleri seçmeye çalışın.
(*5*)Dikkatli yeme alışkanlığını yürütmek(*5*)
Farkındalıklı yeme, yeme alışkanlıklarınızın daha çok farkına varmanıza ve daha sıhhatli seçimler yapmanıza destek olabilecek bir tekniktir. Farkındalıklı yediğinizde, yeme deneyimine odaklanırsınız ve yemeğinizin tadına, dokusuna ve kokusuna dikkat edersiniz. Bu, yemenizi yavaşlatmanıza ve yemeğinizin tadını daha çok çıkarmanıza destek olabilir.
(*5*)Ustalaşmış yardım arıyorum(*5*)
Duygusal yeme alışkanlığınızı denetim etmekte zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almayı düşünebilirsiniz. Bir terapist, romantik yeme alışkanlığınızın kökenini belirlemenize ve stres ve negatif duygularla sıhhatli yollarla başa çıkma stratejileri geliştirmenize destek olabilir.
VII. Tetikleyicilerden kaçınma ipuçları
Duygusal yeme çoğu zaman muayyen durumlar yahut vakalar tarafınca tetiklenir. Tetikleyicilerinizin ne işe yaradığını öğrendikten sonrasında, bunlardan kaçınmak için stratejiler geliştirmeye başlayabilirsiniz. İşte birtakım ipuçları:
- Tetikleyicilerinizi belirleyin. Hangi durumlar yahut vakalar sizi aşırı yiyecek yemeye itiyor? Tetikleyicilerinizin ne işe yaradığını öğrendikten sonrasında, bunlardan kaçınmaya başlayabilirsiniz.
- Stresinizi yönetmeyi öğrenin. Stres, romantik yeme için yaygın bir tetikleyicidir. Egzersiz, yoga yahut meditasyon şeklinde stresinizi yönetmenin sıhhatli yollarını bulun.
- Evinizde cazip yiyecekler bulundurmayın. Muayyen yemekleri aşırı yeme olasılığınızın bulunduğunu biliyorsanız, onları evinizde bulundurmayın.
- Sıhhatli atıştırmalıkları hazır bulundurun. Aç hissettiğinizde şekerli yahut işlenmiş bir besin yerine sıhhatli bir atıştırmalık tüketin.
- Yavaş ve dikkatli yiyin. Süratli yediğinizde, aşırı yeme olasılığınız daha yüksektir. Yavaşlayın ve yemeğinizin keyfini çıkarın. Yemeğinizin ağzınızda iyi mi tat, koku ve his verdiğine dikkat edin.
- Yeterince uyuyun. Bitkin olduğunuzda sağlıksız seçimler yapma olasılığınız daha yüksektir. Her gece yeterince uyuduğunuzdan güvenilir olun.
Bu ipuçlarını takip ederek romantik yeme tetikleyicilerinden uzak durabilir ve aşırı yeme riskinizi azaltabilirsiniz.
Yardımcı grupları ve kaynaklar
Duygusal yeme bozukluğuyla savaşım eden kişilere destek olmak için birçok yardımcı grubu ve kaynak mevcuttur. Bu gruplar, insanlara stres ve negatif duygularla başa çıkmayı, yemeğe yönelmeden iyi mi başaracaklarını öğrenmeleri için yardımcı, rehberlik ve araçlar sağlayabilir. Mevcut kaynaklardan bazıları şunlardır:
- Milli Yeme Bozuklukları Derneği (NEDA), 1-800-931-2237 numaralı parasız ve gizli saklı yardım hattı da dahil olmak suretiyle muhtelif yardımcı grupları ve kaynaklar sunmaktadır.
- Overeaters Anonymous (OA), kompulsif yeme bozukluğuyla savaşım eden insanlara destek olan 12 adımlı bir programdır. Dünya genelinde 10.000’den fazla ülkede OA toplantısı düzenlenmektedir.
- Aşırı Yeme Bozukluğu Derneği (BEDA), 1-800-931-2237 numaralı parasız ve gizli saklı yardım hattı da dahil olmak suretiyle muhtelif yardımcı grupları ve kaynaklar sunmaktadır.
- Yeme Bozuklukları Merkezi, parasız ve gizli saklı bir tarama aracı ve bölgenizdeki yardımcı grupları ve terapistlerin sıralaması de dahil olmak suretiyle muhtelif çevrimiçi kaynaklar sunmaktadır.
Duygusal yemeyle mücadelenizde bir tek olmadığınızı hatırlamanız önemlidir. Neler yaşadığınızı anlayan ve bu dönemi atlatmanıza destek olmaya hevesli insanoğlu var. Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız lütfen yardım için bizlere ulaşın. Ümit var.
IX.
Duygusal yeme, kg alımına ve öteki esenlik problemlerine neden olabilen yaygın bir sorundur. Sadece, romantik yemeyi denetlemek ve sıhhatli bir kiloya ulaşmak mümkündür. Bu makalede özetlenen stratejileri izleyerek, stres ve negatif duygularla sıhhatli bir halde başa çıkmayı öğrenebilir ve kendinizi yoksun hissetmeden sıhhatli, tatminkar bir diyetin tadını çıkarabilirsiniz.
Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir. Bir terapist, romantik yemenizin tetikleyicilerini belirlemenize ve sizin için müessir olan başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize destek olabilir.
Doğru destekle romantik yeme bozukluğunun üstesinden gelebilir, sıhhatli bir kiloya ulaşabilirsiniz.
S: Duygusal yeme nelerdir?
A: Duygusal yeme, fizyolojik açlıktan ziyade duygularınıza cevap olarak yiyecek yemenizdir. Stres, keder, can sıkıntısı yahut yalnızlıkla başa çıkmak için yiyebilirsiniz.
S: Duygusal yeme bozukluğunun sebepleri nedir?
A: Duygusal yemeye katkıda bulunabilecek birçok unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Stres
- Can sıkıntısı
- Yalnızlık
- Keder
- Kaygı
- Depresyon
S: Duygusal yemenin neticeleri nedir?
Duygusal yeme, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım negatif sonuca yol açabilir:
- Kg alımı
- Aşırı kiloluluk
- Kalp hastalığı
- Diyabet
- Yüksek kan basıncı
- Öteki esenlik sorunları
0 Yorum